All thing is infinity !..
In life have many sweet sour thing that must "plus minus or should be expand & simplify" (^_^)... Sometime we need to solve all problem in "long divison".. But sometime it also can be "factorial" and then we will get the answer by "siqma notation" .... Cause ALLAH always by ur side.. insyaALLAH ... +_+

~~ BAGAIKAN DIARI KISAH HIDUP YANG MEMERLUKAN LUAHAN UNTUK MEMBERI KELANCARAN PENGALIRAN DARAH DALAM OTAK ~~

Saturday, April 16, 2011

..::ALKISAH2::...

Hye korang2 sume…. Lame dah ak x updated blog ni…. Biaselah…xda mase…keje banyak.. assignment pun banyak.. program pun banyak… mmm… sekarang baru leh updated kisah2 baru ni…  kisah baru? Yg xberapa baru pun ad…haahahh…

Alkisahny:

Kisah pertama…  ~~dinner kolej~~

Kolej ak ad bt dinner …awal2 april ai tu…tapi kitaorang yang uruskan…exco2 bawahan ni… diorang  xmasuk campur lam program ni…. Diorang kan last sem tuk sem ni..so, diorang tugaskan kitaorang lah yg bt… tuk tambah pengalaman jgak..xpe… lepas tu…kitaorang pun masing2 dapat biro masing2 tuk program ni….

First rancangan nk bt 5 ai bulan..ari selasa..tapi xjdi..so s/u kena bt surat lain tuk tukar tarikh program ni…s/u memg menaip surat lah kejeny…so kena alert la ap yg salah n ap yg btol lam surat tu… lam uruskan tuk program ni..macam2 yg berlaku…cobaan…hihi… first..kitaorg tempah dewan… mula2 dapat.. pastu bila g follow balik.. org tu cakap dewan xleh gune.. ad org lain yg tempah dulu… ala..xsyok lah lau xda dewan…sume frust… pergi lah kaji selidik balik sal dewan tu…upeny2 yg amik dewan tu kos member kitaorg jgk..kos statistic…dia pun baru tahu yg kos dia yg berebut dewan nga program kitaorg..tapi maslhny program dia xdluluskan lagi…so.. lastly kitaorg akhirny dapat lh dewan tu… yeyei…dak2 ni sume senyum balik…naik balik dh semangat..hahah J
Second, masalah bas…. Ayai… ni ak sendiri yg uruskan… one day tu takot xdan nk g tempah bas tuk program ni…ak g lh awal2 ai tu.. ad org tu cakap tempah bas kat facilities…ak pun g lah kat facilities tu..tup2…org tu cakap..tempah bas bukan kat situ tapi bahg pentadbiran..xpelh.. xkisah lg…ak pun g lah kat blok pentadbiran tu…first masuk tu…ad lh owg layan…lepas dpat borang tuk bt tempahan bas tu.. org yg bg ak borang tu kua pulak..tetiba…ingatkan sekejap je…ishhhh… lame lak pulak… ak pulak tgh confuse xtau ap y kne bt…kene isi terus n letak situ o bawak balik…lgpun.. ad benda yg nk tye sal borg ni…mmm..tgu punye tgu…xmasuk2…menyampah btol lah…dah fedup dh…kerani lain pun bt de je…buang mse je…. Ak pun pe lg bla lah dari tempat tu…. Borg tu ak bawk balik n isi siap2.. n then next day tu…pergilh kat blok tu balik…mm…nasib baik ad yg layan…pangkat uncle cam tu lah..hahha.. tapi baik…. So ak berurusan nga dia jelh…mase dia cek tu..dia mintak bil student..ak cakap lh 4++ camtu lah..sbb kolej ak ckit je studentny…kolej baru…tup3…dia cakp dia nk bg 4 buah bas tuk program dinner ni…fulamak…byk lah…kitaorg nk 2 je…tapi dia cakp “abis lh bas sy lau bdk 4++ tapi just gune 2 bas je…runtuh jwbny…” ..ahahah…so xlh nk bt pe…btol je ap yg dia ckap..dia bg bas berdasrkan bil student…so..follow jelh…
Third, masalah felo….uhhh.. penat je ase dgr masalh2 ni….mula2 tu…sume ok je….bgi surat jemputan tuk dinner tu…semakin hari berlalu…timbul lak…tertinggl felo kolej lain…yg ni ok lgi….sbb xconfem lag sume bil vip tuk program ni…so..just s/u kne tambah lg surat tuk felo ni…n p.a yg kene antar jgk….settle sekejap masalah..tapi..2..3 ari b4 program tu..timbul pulak felo lain ad yg xjemput lg….sume dh kalut lah..tension…sbb last minute ydp kolej antar msj suh jemput lg felo lain…tambh lg masalh…yg penatny..meja2 vip dh confem dh nga bahg facilities…so..xlh dh nk apply lain…bila p.a follow up sume vip yg sape akan datg o xdatg..boleh lah cover2 yg ckup tu…tapi still xselesai masalh…lastly, kitaorg tukar balik tempat2 tuk satu meja tu…ad meja yg just tambah kerusi n others…

mmm..byk btol maslh lau diingatkn balik…tapi ni certain je ak citer…
mase program berlangsung…sume ok kot…boleh lah…tapi masalah ttp ad kat mane2 pun…duk follow dak2 ni yg naik bas…punyelh lambat nk bolh ke turun..bkn ny pe…kesian kat pak cik yg bawk bas… yg ok jadi muka garang pun ad…yg berlgsung lam dewan..ak x follow sgt sbb overall program tu ak banyk duk kat lua..tolg bhg persediaan makann students… pantau pendaftaran student dll lah…makann overall ok kot..sbb ad student yg ramai yg ckp..mkanan mlm tu..sedap..ramai gak yg puji…vip2 pun same..so..xda maslh…kitaorg mkan pun berselera je.. + lapar sbb sibuk duk pantau program ni…. Tpi xdnafikn makanan yg di sediakn oleh abg wi n de geng mmg best…hihi…lepas sume dh berlgsung …kupon program pun dh bagi.. time to post mortem lh pulak…bila dgr mmm..mmg byk mslh..tapi..alhamdulilah sume dh selesai.. yg masalh2 tu kita amik sbg pengalaman…. After dis smile…program dh settle kan.. ooppss..lupe nk cakp..tema tuk mlm tu “glamorous night”..wah..mmg glamor lh… korporat…heheeh JJJ



glamorous lh... aiyaa..hihihi.. 

dewan pro ..

antara felo2

jpk2 kolej mase lepas abis bt persembahan..




kisah kedua… ~~missing~~

missing?..wat missing?...who is missing???,,ahahahah..mmm..suke dalam sedih.. L…. My lovely kay2….kay2???..my lovely calculator was missing at blok d.. last day of the week.. and also calculus time… bertarikhkn 31/3/11… laporan kematian…hihi…laporan kehilangan…
macam ne boleh hilang????
Macam ni:… minggu kejadian tuk subject calc ni dah abis belajar dah…so kitaorg proceed nga bt latihan past year lh..memg sume duk kalut tye topik2 yg xpaham..termasuk ak…so, ari tu mmg semangat giler lah study…sampai mase dh abis pun.. xperasan…tgok2 clean n clear dh meja dak2 ni..just tgal barg2 ak n barg roommate..kitaorg kongsi meja….mase ak bru nk kemas..dia dh nk siap kemas dh… ak pun simpan lh sume brg2 ak..pen2..manual… oleh kerana calculator ak always dalam pensil box…n member ak pulak..asing pensil box nga calculator dia..,,ak ingatlh sal calc ak...mase nk simpn tu.. terjadilah pertukaran antara ak n dia…lepas ak simpn sume pensil2 n pen ak..ak pun capai lh 1 calculator ni…ak ingatkn dia mmg dh siap amik sume termasuk calculator…tapi bila smp kolej..buang barg2 dari bag…dia bru perasan yg calculator dia xda…mase tu baru dia gelabah cari calculator dia…. Ak pulak senyum x senyum mase tu..ak pun takot gak lh..lepas tu ak pun cek lh balik calculator yg ak amik tu…mmm..dgn kecewany.. ternyata bahawa yg calculator tu yg dia punye…ayai….ishhh…tension giler…ingatkn ak dh amik yg ak punye..upeny yg dia…jdi yg ak punye dia xamik lh…duk kat meja tu lah jawabny mase kitaorg balik….adoiiii…bad mood lh…calc org lain yg sepatutny hilg, calc ak pulak yg hilang…mmmm…nasib badan….sedih giler…4 tahun ak gune calc tu…..lau x..xkan terbang rm36 ak tuk beli baru…dah lh mase hilg tu..2..3 ari pastu..ad quiz….first kuiz..kuiz pe ntah..ak pun xingat dh..tapi lam kuiz tu calc mmg xgune sgt lh…member ak yg passing dia punye..nasib baik lg yg tu…yg second time tu..kuiz calculus…uhh..study2 tapi xda semngat lgsg…sbb calc xda…just tgok formula2..n step je..xda cara lain dh..ak pun pinjam lh yg member ak punye..nasib baik dia xamik cal ni..so..borrow lh..ak pulk bru teringat sal dia..mmm..jwab kuiz pun gitu2 jelh…ntah lah…

So, bebape ari lepas tu ak n de geng plan lah nak g main bowling kat kb mall…lame dah xg main bowling…. Bowling ni macam aktiviti kitaorg setiap sem…. Dah ak alang2 nk beli calculator baru… ak pun join lah jugak… kitaorg ad 12 sumeny… girl only…. Mase mula2 g tu..xdapat main ag sbb ad org bt pertandingan o familyday macm tu lh…kitaorg pun g lah makn dulu…lepas tu… alhamdulilah..ad tempat kosong… so, kitaorg pun main lah… 1 port 3 org..kitaorg amik 4 port lah = 12…. Main punye main… lau sorg tu xmasuk longkg mmg xsah… yg geramny…dak2 ni sume rebut bola ijau…ad lh yg main ok je…jatuh…tapi bola ijau tu jgk lh ak gune n masuk longkg… ishh… rugi2…. Sbb ringan kot…bola ijau yg palg ringan aseny… lastly bola ak just bola biru…. Biru berat skit drp ijau… jadi dia xmudah melencong ke longkg…. Main2 smp lh abis… darp group ak…ak de winner…hihihi J… tapi lau compared overall xlah..sbb ad member ak sorg lg yg group lain dapt mata lebih drp 1oo..huhu..teror2…b4 kua drp tempat bowling tu ofcoz lh…pose dulu..hihihi…
Kua ari tu mg best sambil2 ad pc fair…murah jagk..usb bluethooh rm 10 je…tapi syg member ak x nak beli..mmm puas duk pk..last2 xda… balik bilik…terkeng lah pulak…huhu…  ;) … motif ak join diarg sbb 1) nak main bowling.. 2) beli calculator baru… 3) sbb sume dak pomp ikot…xbest lau sorg xda… xckp group plk… so…ak kua ai tu xlari bajet… set just nak bt benda tu je…  lain x kita main lg…heheee..
Enjoy + seronok + relax our mind= happy (0_0)  ~~

kita-kitaorg.. :)

otw....pisss~~

hhehehe...sikit je mata...

pose b4 bertolak...lam bilik wif myroommate. heheh :)



Kisah ketiga:  migrain~~~ oh migrain~~~

Migraine ak lame dah xdatang…lau dulu selalu je.. geram nk hantuh kan d dindg… dulu kejap sakit kejap x… bila sakit..selg 2 mgu mcm tu sakit balik….lepas drp tu… mase ak tgh belajar kat u ni… xsakit pown …lau sakit sekadar rase je..xlah smp xlh bt keje…. Dah setahun dh aseny… oleh kerana dia dah lame xdtg bertandg…akhirny dia datang menjenguk ak sem ni…. Gila lah punye sakit…. Dah hampir seminggu dah..tapi dia still ad d kepala ak ni…awal migu lepas xclp ak…. 3..4 ari mula2 tu…memg sakit…setiap pergerakn akn terase denyutan tu….mula sakit ak boleh bt keje lagi…study… tapi lps drp tu…. Sakit makin kuat… ak kene berhenti jap setiap pergerakn y ak bt …. Mmg sakit… tuhan je yg tahu… ak ingtkn dia mmg xkn datgdh…tapi kali ni.. dia sakit lebih kuat drp b4 ni…sbb lame dh xsakit kot… ari yg ke4.. 5 mcm tu lh…. Sakit kepala ak.. terasa terlampau sakit… sampai akhirny ak berjaya mengalirkan airmata ku ni… huhu… dah lah time tu kitorg study kat bawah ramai2..biaseny kat meja masg2..mase tu tgh study calc… ad test…. Diarg pun study sambil berteman kan air mata ak lah…aahahahah… mmm…mase tu xpk lh malu ke ap… mase tu leh ngangis je… sakit sgt2… punyelh kuat sakit mase tu…. B4 ni ak x makn pun ubt..sbb takot mengantok…so, malam tu ak terpksa makn jgk… bdk2 ni ntah no. bape dh bt past year..ak ntah kemana… lau ak xmkn ubat..ak bajet xnk tdo o lewat skit..sbb nk tdw pun ssh..berdenyut2..sume keje mmg xlh  bt…tapi oleh kerana ak mkn ubat..akhirny ak mrebahkan jgk badah di tilam member ak yg bwk trun bwh tuk study.. ntah bape lame ak terlena..tup3 ak bgn sume dh ttp buku…xpe nasib baik jgk…. Lau x…byk lh ak melepas… sume pun tdw lh… .. malam tu ak xtau nk citer ke sape… mase tu ak xbgtau ag kat mymom..ingtkn sakit biase je….. jdi ak msj lh my sis..sekadar nk luah.. dia suh g pk (pusat kesihatan) ..tapi ak xg pom… kelas pg ptg…cuaca pom pnas gila skrg…malas lh…. Esok kn tu baru ak bgtau my mom…dia suh g pk jugak… ak diam je..ingat nk g sx nga dia mse balik umah..tapi mase balik umah ni..sakit xrase sakit mcm malam tu..my mom said: mayb xckp tdw….ntah lh ak pom xtau.. yg pastiny nak tdw pom ssh mase sakit tu..assyik menghayati setiap denyutan di kepala ni je.. mengerang ksakitan…ase nk hantuh d dindg je..tapi xlh bt btol…tahan jelh…ak balik umah mgu ni pom dia still ad…  ntah bila nak hilg…ak takot mase final je je…final dh dekat… skrg ni pom study week… harap sgt2 akan hilang…. Mood ak pom berubah…terasa macam tgh duk junjung object besar n berat giler d kepale ni….ntah lh..b4 g kolej balik..g klinik kot…xpun amik ubat tahan sakit…mmm cedih2… hope makin oke… insy…J



Sediki al-kisah migraine headache:



Migraine headaches typically last from 4-72 hours and vary in frequency fromdaily to fewer than 1 per year. Migraine affects about 15% of the population. Three times as many women as men have migraines. More than 80% of people with migraines (called migraineurs) have other members in the family who have them too.
  • Different types of migraine headaches

    • Common migraine accounts for 80% of migraines. There is no "aura" before a common migraine.
    • People with classic migraines experience an aura before their headaches. Most often, an aura is a visual disturbance (outlines of lights or jagged light images). Classic migraines are usually much more severe than common migraines.
    • Status migrainosus is a migraine that does not go away by itself.

Migraine Headache Causes

The exact cause of migraine headaches is not clearly understood, though experts believe they are due to a combination of the expansion of blood vessels and the release of certain chemicals, which causes inflammation and pain.
The chemicals dopamine and serotonin are among those involved in migraine. These chemicals are found normally in the brain and can cause blood vessels to act abnormally if they are present in abnormal amounts or if the blood vessels are unusually sensitive to them.
Various triggers are thought to bring about migraine in certain people prone to developing migraine. Different people may have different triggers:
  • Certain foods, especially chocolate, cheese, nuts, alcohol, and MSG, bring on headaches in some people. (MSG is a food enhancer used in many foods including Chinese food.)
  • Missing a meal may bring on a headache.
  • Stress and tension are also risk factors. People often have migraines during times of increased emotional or physical stress.
  • Birth control pills are a common trigger. Women may have migraines at the end of the pill cycle as the estrogen component of the pill is stopped. This is called an estrogen-withdrawal headache.
  • Smoking may cause migraines or interfere with treatment.


treatment

Self-Care at Home

Most migraineurs can manage mild-to-moderate attacks at home with the following strategies:
  • Using a cold compress to the area of pain

  • Resting with pillows comfortably supporting the head or neck

  • Resting in a room with little or no sensory stimulation (light, sound, odors)

  • Withdrawing from stressful surroundings

  • Sleeping

  • Drinking a moderate amount of caffeine

  • Trying certain over-the-counter headache medications

    • Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDS): These include medications like aspirinibuprofen (Motrin, Advil),naproxen (Naprosyn, Aleve), andketoprofen (Orudis). Stomach ulcers and bleeding are serious potential side effects. This type of medication should not be taken by anyone with a history of stomach bleeding. A doctor or pharmacist should be asked about possible medicine interactions if the migraineur is taking other drugs.

    • Acetaminophen (Tylenol): Acetaminophen may be safely taken with NSAIDs for an additive effect. Taking acetaminophen by itself is usually safe, even with a history of stomach ulcers or bleeding. Acetaminophen should not be taken if the migraineur has liver problems or has 3 or more alcohol drinks a day.

    • Combination medications: Some over-the-counter pain relievers have been approved for use with migraine. These include Excedrin Migraine, which contains acetaminophen and aspirin combined with caffeine. A similar effect can be achieved by taking 2 aspirin or acetaminophen tablets with a cup of black coffee.



Prevention

Migraine triggers should be identified and avoided. Making individual lifestyle changes is very important. Changes may include avoiding certain types of foods and certain emotional situations. If missing meals triggers headaches, the migraineur should make every effort to eat on a regular basis. In some instances, the use of biofeedback may help reduce the severity and frequency of attacks.

--:D:D:D:D---

No comments:

Post a Comment

tocei2 (^_')~~